Ароматний, смачний хліб із обсмаженим кунжутом.
Інгредієнти
- Перша опара:
- борошно пшеничне цільнозернове 110 г
- вода 70 г
- дріжджі свіжі 1 г (дрібка сухих)
- Друга опора:
- борошно пшеничне цільнозернове 150 г
- манна крупа 150 г
- вода 300 г
- дріжджі свіжі 3 г (1/8 ч.л. сухих)
- тісто:
- борошно пшеничне 310 г
- борошно пшеничне цільнозернове 30 г
- вода 170 г
- дріжджі свіжі 8 г (7/8 ч.л. сухих)
- сіль 15 г
- вся перша опара
- вся друга опара
- кунжут обсмажений 50 г
Кроки
-
Перша опара : Все перемішати. Повинне вийти м’яке тісто. Миску накрити плівкою і залишити для ферментації за кімнатної температури на 10-14 годин.
Друга опара : Все перемішати. Тісто має вийти як густа каша. Накрити миску плівкою та залишити при кімнатній температурі на 10-14 годин.
Тісто : Змішати всі інгредієнти для тіста та місити міксером хвилин 10 або руками хвилин 20-30. Тісто виходить м’яке, трохи липке. Перекласти тісто в миску, змащену олією, накрити рушником і залишити на 1,5 години в теплому місці. Через 30 хвилин скласти тісто методом Stretch & fold, що означає “розтягнути і скласти”: розтягнути тісто в невеликий прямокутник, підняти руками та відтягнути одну сторону тіста, скласти до центру. Те саме зробити з протилежною стороною – відтягнути її і скласти, але вже не до середини, а на всю частину тіста внахлест. Потім відтягнути третій бік, скласти до середини. І відтягнути четвертий бік тіста. Накрити четвертою стороною все тісто. Таким чином виходить маленький квадрат. Перевернути його швом униз у миску. Через 30 хвилин повторити складання.
Тісто розділити на 2 частини та надати їм круглу форму. Накрити та залишити на 15 хвилин.
Усередині кулі зробити отвір і розтягнути тісто в кільце.
Покласти кільце на лист, застелений пергаментом, накрити рушником і дати підійти протягом 75 хвилин (я залишала на 50 хвилин).
На хлібі зробити надрізи.
Випікати в заздалегідь розігрітій духовці при 250 С перші 10 хвилин із парою, потім знизити температуру до 200С, випустити пару та пекти ще хвилин 25 без пари.
Готовий хліб остудити на решітці.