Наткнулася на цей рецепт а німецькому ю-тубі у Schnell Lecker Kochen, і дуже він мені сподобався своєю простотою і швидкістю. Результатом я залишилася задоволена, ділюся рецептом з Вами. В оригіналі порція вдвічі більша, я готувала одну булку, вкажу свої пропорції.
Інгредієнти
- борошно пшеничне 200 г
- борошно цільнозернове 150 г
- дріжджі сухі 5 г
- цукор 1 ст.л.
- сіль 1 ч.л.
- масло оливкове 2 ст.л.
- трохи олії для змащування миски
- вода тепла 250 мл
Кроки
-
Змішати в глибокій мисці всі сухі інгредієнти, крім дріжджів, влити олію та воду, всипати дріжджі. Вимішуємо тісто спочатку ложкою або спеціальною лопаткою, а потім руками. Від себе додам, що можна цілком готувати на білому борошні, а замість цільнозернового пшеничного спробувати використовувати, наприклад, кукурудзяне або вівсяне, а також використовувати інші пропорції борошна. Тісто скачати в кулю, змастимо трохи оливковою олією миску і саме тісто. Тісто покласти в миску, затягнути харчовою плівкою і залишити на годину теплому місці. Тісто, що підійшло, добре збільшиться в розмірі. Тісто, розкотити, скласти краї з боків, а потім зверху і знизу. Заготівлю, що вийшла, трохи округлити, ще раз розкотити. Краї зібрати до середини і сформувати круглу булку (можливо, я не дуже зрозуміло це описую, тому раджу знайти в ютубі відео рецепт і подивитися там). Булку присипати борошном, зробити ножем розріз, помістити в мішок для запікання. Зав’язати мішок або закріпити спеціальним затиском вище і залишити на 20-30 хвилин.
Тут хочу трохи відступити від основного рецепту. Багато хто, досить довго і ґрунтовно займається хлібом, може сказати, що дріжджів тут багато і краще буде істотно зменшити, а ось підходити залишити істотно довше – кілька годин, і на вистоювання, відповідно, також залишати довше. В одному із коментарів до рецепту радять ставити тісто підходити на ніч у холодильник. Тож якщо немає обмежень у часі, то можна піти і цим шляхом.
Я ж готувала за оригіналом. -
Ставимо розігріватися на 220 град.
Після вистоювання наша заготовка добре підніметься. -
Акуратно ставимо деко із заготівлею в духовку (стежте, щоб верхівка мішка не прилипла до тена), випікаємо близько 30 хвилин. Розрізаємо пакет, дістаємо наш хліб.
-
Хліб остудити на решітці.
-
На виході у нас хліб з пухнастим м’якушком при витраті приблизно 2х годин.
Смачного!