Смачні, ніжні маффіни з медовою ноткою.
Мед для цих маффінів краще брати нейтральний, добре підійде липовий. Частину меду можна замінити на кленовий сироп.
Горіхове борошно для штрейзеля можна брати будь-яке. Також її можна приготувати самостійно, перемоливши горіхи до стану борошна. Т.к. у мене було мало горіхів, то штрейзеля я приготувала половину порції.
З ягід я взяла заморожену чорну смородину, автор мав свіжу лохину.
Автор: Андрій Рудьков
Інгредієнти
- тісто:
- борошно пшеничне 195 г
- масло вершкове 82,5% 95 г
- цукор 95 г
- мед 95 г
- куряче яйце 70 г
- молоко 60 г
- сіль 3 г
- розпушувач тіста 6 г
- ягоди 150 г
- Штрейзель:
- вершкове масло 60 г
- борошно пшеничне 60 г
- борошно горіхове (у мене фундучне) 60 г
- цукор 60 г
- сіль дрібка
Кроки
-
Змішати борошно та розпушувач.
Вершкове масло кімнатної температури збити міксером на високій швидкості 3-5 хвилин.
Додати до олії сіль та цукор і знову збити на високій швидкості.
Додати мед і добре збити до однорідності.
Додати яйця і знову добре перемішати.
Додати половину борошна та перемішати.
Влити половину молока. Перемішати.
Всипати частину борошна, що залишилася, і перемішати.
Додати залишок молока і знову збити до однорідної та гладкої консистенції.
Миску з тістом накрити харчовою плівкою і прибрати в холодильник на ніч, щоб борошно наситилося вологою і готові маффіни були соковитими. Тісто можна зберігати в холодильнику не більше 2-х діб.
Для штрейзелю змішайте сухі інгредієнти. Вершкове масло з морозилки натерти на тертці або порубати на маленькі кубики, додати в суху суміш. Руками перетирати масу до однорідного тісту. Зібрати тісто в шар, накрити плівкою і прибрати в холодильник мінімум на 1 годину (я прибирала на ніч).
Якщо тісто для маффінів буде занадто густим після холодильника, дати йому постояти при кімнатній температурі 20 хвилин і збити міксером.
Перед випіканням до тіста потрібно додати ягоди. Якщо ягоди заморожені, їх потрібно обваляти в борошні. Акуратно перемішати тісто, щоб ягоди не пом’ялися.
Викласти тісто у форми на 2/3 (у мене вийшло 17 шт по 40г).
Штрейзель пропустити через велике сито або натерти на дрібній тертці.
Посипати майбутні мафіни крихтою.
Випікати в наперед розігрітій духовці до 180С до повної готовності ~ 20-30 хвилин.
Як тільки маффіни будуть готові, дати їм охолонути у формах хвилин 7. Потім ще теплими прибрати в контейнер на 5-6 годин. Зберігати кілька днів на столі або 3-4 дні в холодильнику.