Одночасно печучий та вершково-м’який, кислий та солодкий вершковий суп. Цей рецепт є максимально спрощеним варіантом популярного Том Ям.
Інгредієнти
Порції: –+
- для рецепту
- паста том ям 80 г
- олія кокосова 400 мл
- вершки 22% 150 мл
- вода гаряча (або рибний бульйон) 500 мл
- печериці 200 d.
- креветки великі 20 шт
- соєвий соус 2 ст.л.
- сік лайма ½ шт
- рис 300 г
- лист лайма 2 шт
- корінь імбиру 20 d.
- помідори чері 12 шт
- кінза 10 d.
- гострий червоний перець 1 шт
- на порцію
- Рис відварний) 100 г
- суп (бульйон) 250 мл
- помідори чері 3 шт
- кінза 1 за смаком
- гострий червоний перець 1 за смаком
- вапно 1 часточка
Кроки
-
Рис промити доки вода не стане прозорою. Відварити до готовності (співвідношення рису та води 1:1). Поставити великий вогонь, довести до кипіння. Зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою та варити рис 20 хвилин, не відкриваючи. Через 20 хвилин зняти каструлю з вогню. Кришку не відчиняти. Залишити рис під кришкою ще на 10-15 хвилин.
Розморозьте наперед креветки.
Очистіть креветки від панцира, видаліть голову, травний тракт – чорну нитку вздовж спини, і темний мішечок у голові.
Печериці невеликих розмірів поділіть на чотири частини.
Дрібно наріжте імбир.
Наріжте чилі кільцями.
Кинзу дрібно нашаткувати.
Перекласти гриби у каструлю. Додати пасту Том ям (що більше пасти, тим гостріше) і дрібно нарізаний імбир. Влити в каструлю кокосове молоко, вершки та 500 мл гарячої води. Додати пару столових ложок соєвого соусу, сік половини лайма та листя лайма (або лимона). Перемішуємо до одержання однорідної маси.
Відправляємо каструлю на плиту. Доводимо до кипіння та додаємо креветки. Чекаємо, коли суп закипить і прибираємо каструлю з вогню. Залишаємо настоятися на 10 хвилин.
У бульйонку додати відварений рис (або рис іде в прикуску до супу), кілька четвертинок помідора і бульйон (приблизно 250 – 300 мл). Додаємо (на смак) дрібно нарізану зелень, лайм і червоний гострий перець.