Привіт, друзі, сьогодні у нас грузинські хінкалі. Якщо Ви ще не знайомі з хінкалі, то спробуйте уявити: смачне тісто, яке, наче мішечок, з безліччю складочок, містить в собі соковиту ароматну начинку з м’яса та м’ясного бульйону зі спеціями та зеленню. Хінкалі відварюють у великій кількості води або смажать. При подачі посипають чорним меленим перцем і подають без соусів і приправ. Хінкалі, зазвичай, беруть руками прямо за хвостик, і їдять, намагаючись не обпектися гарячим ароматним бульйоном, який прагне вирватися назовні і обпекти пальці. Бульйон намагаються випити весь, не проливши ні краплі, а хвостики, що залишаються, після поїдання хінкалі, викидають. Хінкалі настільки смачні, що в них просто неможливо не закохатися! Але одна річ розповісти, а інша спробувати! Тому готувати хінкалі – обов’язково. Покличте на допомогу своїх домашніх – разом веселіше!
- Для тіста:
- Борошно 1 кг
- вода 420-430 мл
- сіль 1 ст.л. (20 г)
- Для начинки:
- баранина 500 г
- яловичина 500 г
- баранячий, яловичий або свинячий жир 100 г
- цибуля ріпчаста 400 г
- часник 4-6 зубчиков
- кінза великий пучок
- петрушка пів пучка
- гострий перчик (за бажанням) 1/2-1 шт
- зіра (кумін) мелений ½ ч.л.
- коріандр мелений 1 ч.л.
- сіль за смаком
- свіжомелений перець за смаком
-
Зібрали тісто в кулю і ще трохи помісимо, загалом вимішуємо тісто хвилин 10.
Щоб полегшити процес вимішування, я розділила тісто на дві частини. -
Тепер кладемо тісто в пакет і залишаємо відпочити за кімнатної температури на 20 хвилин. Поки тісто відпочиває, у ньому розвивається клейковина, завдяки чому воно стає більш м'яким та еластичним.
І тепер нам потрібно ще раз добре вимісити тісто приблизно 5 хвилин, бачите, працювати з ним вже легше.
Знову прибираємо в пакеті і даємо відпочити вже протягом години. -
Поки тісто відпочиває, займемося начинкою .
Для начинки я взяла баранину, трохи баранячого жиру, для соковитості, щоб фарш не був пісним та яловичиною. -
М'ясо та жир нарізаємо шматочками та пропускаємо через м'ясорубку з великою решіткою.
-
Дрібно нарізаємо цибулю.
Додаємо цибулю у фарш. -
Якщо любите, додайте у фарш гострий перець.
-
І додаємо спеції, у мене мелені кумін (він же зіра) та коріандр.
-
Сіль та свіжомелений перець додаю до смаку.
-
Добре перемішуємо фарш із цибулею, зеленню та зі спеціями.
-
І вливаємо холодну воду. Води додаємо багато, не турбуйтеся про це, фарш дуже добре вбирає воду.
-
І ще раз добре перемішуємо начинку.
-
Тісто вже готове, можна починати ліпити хінкалі .
Відрізаємо від тіста шматочок, розкочуємо ковбаску та нарізаємо ковбаску на шматочки. -
Кожен шматочок трохи приплюснемо долонею.
Беремо один такий коржик і тонко розкочуємо, до товщини приблизно 2 мм. -
Формувати хінкалі можна прямо на столі. Але зручніше користуватися мисочкою, тому що начинка у нас рідка і вона може витікати.
Кладемо розкочений коржик у миску. -
М'ясний фарш добре перемішуємо і кладемо ложку фаршу на коржик.
-
І починаємо збирати тісто навколо начинки такими складочками. Чим більше складочок, тим краще та професійніше зліплені хінкалі.
-
І тепер добре з'єднуємо і склеюємо краї.
-
Зрізаємо саму верхівку, хвостик у хінкалі, щоб ще сильніше запечатати хвостик.
-
Отакий гарний хінкалик у нас вийшов.
-
Готові хінкалі викладаємо на дошку, дошку я змастила олією, щоб хінкалі не прилипали, також кладемо їх на відстані один від одного, щоб не злиплися бочками. Замість рослинної олії, дошку можна посипати борошном.
-
Наліпили хінкалі , тепер будемо їх варити .
У великій каструлі доводимо до кипіння велику кількість води. Воду підсолюємо.
Кладемо у воду по одному хінкалі і намагаємось переконатися, що хінкалі не прилипли до дна, акуратно допомагаємо ложкою.
Завантажили всі хінкали і тепер варимо близько 10 хвилин до готовності на середньому вогні. -
Пройшло 10 хвилин, хінкали готові.
-
Акуратно дістаємо хінкалі шумівкою та викладаємо на блюдо.
-
Ось, наші красені з чудово смачною начинкою і бульйончиком всередині.
Головне, щоб хінкалі не порвалися при варінні і залишалися цілими – бо всередині найсмачніше та найцінніше! Можна посипати їх свіжомеленим перчиком, на ваш смак. -
Подивіться. скільки смачного та ароматного бульйону знаходиться всередині хінкалі! Хінкалі вийшли чудово смачні, просто неймовірні! Обов'язково приготуйте їх хоча б раз, щоб спробувати!
-
Смачного!
Ваша ОЛЕСЯ