Здрастуйте, товариші Кулінари!
Ось я зараз знаєте, як здивувалася… Пошукала і… у нас на сайті досі не було жодної домашньої пародії на піцу?!.. Майже за 5 років?!.. Серйозно?! Ось це ми даємо! Ні, ну, тим цікавіше почати, нарешті, цю тему – майже таку ж безмежну і нескінченну, як оладки
Тим паче будуть наймасштабніші в році свята і вихідні – саме час буде з залишків святкового столу нахуліганити всяких таких піц!
Інгредієнти
Порції: –+
- Основа
- хліб 4 кусочка
- молоко 200 мл
- яйце 1 шт.
- борошно ст.л.
- рослинна олія для обсмажування
- Начинка
- сир 150 г
- помідор 1 шт. (великий)
- Ковбаса Лікарська 4 кільця
- маслини 10-15 шт.
- Болгарський перець ½ шт.
- Цибулина (салатна) 1 шт. (маленька)
- часник 2-3 зубчика
- Суміш сухих трав 1 ст.л.
- цукор 1 ч.л.
- томатна паста 1 ч.л.
- сіль за смаком
- Перець за смаком
Кроки
-
Спочатку виберемо хліб: приготувати, в принципі, можна з будь-якого, тому вам залишається тільки вибрати. У мене зерновий.
Виміряємо хлібом сковороду. Для цього беремо, власне, сковороду, в якій готуватимемо піцу. У мене 28 см.
І викладаємо її дно шматками хліба. Без фанатизму, не впритул: хлібом у результаті має бути закрито приблизно 3/4 дна сковороди. Саме стільки хліба нам знадобиться для виготовлення основи нашої піци. -
Збираємо хліб зі сковороди, рвемо його на шматочки і складаємо у миску.
-
Наливаємо в миску з хлібом молоко: рівно стільки, щоб хліб добре просочився, але молоко в мисці не стояло. І відставляємо все це поки що убік.
-
Беремо один великий помідор або 2-3 маленькі. Ріжемо їх велико і складаємо в блендер.
-
2-3 зубчики часнику натираємо на дрібній терці або пропускаємо через прес і додаємо в блендер.
Додаємо в блендер столову ложку суміші сухих трав. Можна і якусь одну траву додати: базилік, орегано, майоран або ще щось. -
Вміст блендера солим, перчим та перетворюєм в пюре.
-
На плиту ставимо іншу сковороду (не ту, в якій готуватимемо піцу), наливаємо в неї трохи олії, виливаємо томатну суміш і на середньому вогні випаровуємо з неї зайву рідину, перетворюючи все це на соус.
Це процес досить довгий, тому варити соус можна паралельно з підготовкою решти. -
Коли зайвої рідини у сковороді майже не залишилося, додаємо в соус чайну ложку цукру – без нього буде кислувато. І продовжуємо варити.
Якщо помідори у вас не яскраві на смак, або якщо у вас їх було менше, ніж потрібно, то разом із цукром у соус можна додати чайну ложку томатної пасти. Але можна обійтися без неї. -
Коли все зайве википіло, все потрібне подружилося і перетворилося на соус, знімаємо його з вогню і даємо спокій. Можна під кришкою.
-
Повертаємось до самої піци. Перш ніж доробляти і пекти основу, потрібно підготувати начинку, тому що основа готується швидко.
Начинка, як ви знаєте, може бути будь-яка. А її кількість залежить від того, наскільки велику піцу ви задумали приготувати.
Декілька кружечків докторської ковбаси нарізаємо дрібними кубиками. Складаємо у миску. -
Штук 10-15 маслин ріжемо на 4 частини. Додаємо до ковбаси.
-
Шматок болгарського перцю нарізаємо, як ковбасу – дрібними кубиками. Додаємо в ту ж миску.
-
Невелику салатну цибулину нарізаємо як вам подобається. Наприклад, чвертькільцями.
-
Додаємо до решти інгредієнтів і все добре перемішуємо.
-
Багато сиру натираємо на дрібній терці. Тут розмір цього самого “багато сиру” теж залежить від розміру вашої піци. Так багато, щоб піца була добре засипана ним і щоб він скріпив собою розплавленим всі інгредієнти начинки. Я натерла грам 150.
-
Шматочки хліба, просочені молоком, складаємо у блендер. У миску, де лежав хліб, розбиваємо яйце, переконуємось у тому, що воно не зіпсоване, та виливаємо яйце у блендер. Вміст блендера солимо і перетворюємо на однорідну масу.
-
Переливаємо назад у миску і починаємо додавати борошно.
-
Додаємо його стільки, щоб тісто вийшло приблизно такої консистенції.
Ставимо нашу велику сковороду на вогонь трохи вище середнього, наливаємо олію, виливаємо (або викладаємо) в сковороду тісто і розрівнюємо його по всій поверхні.
Закриваємо сковороду кришкою і смажимо основу до золотистої скоринки знизу. -
Після цього знімаємо сковороду з вогню, вогонь зменшуємо на кілька одиниць, трохи нижче середнього.
Перевертаємо нашу основу у сковороді за допомогою великої широкої лопатки. -
Підсмажений бік змащуємо соусом, який у нас давно чекає свого часу. Соус рівномірно розподіляємо.
-
На соус також рівномірно викладаємо підготовлену начинку.
-
Начинку не менш рівномірно посипаємо великою кількістю сиру.
Закриваємо всю цю красу кришкою та повертаємо на вогонь. -
Смажимо доти, доки нижня сторона основи не підсмажиться, а сир не розплавиться. Смажити краще довше на вогні, щоб начинка встигла прогрітися, а цибуля злегка пропаритися.
-
От і все. Розрізаємо та подаємо
-
Приємного апетиту і не бійтеся експериментувати!