Пиріг із виноградом, який хочу Вам запропонувати сьогодні, зацікавив мене не лише своєю простотою, а й цікавим рецептом. Цікавий він тим, що кількість основних продуктів, необхідних для його приготування, залежить від загальної ваги яєць. Такий варіант пирога запропонувала Єва Вахович у своїй книзі “Торти”. Виходить він досить вологим, соковитим та дуже апетитним!
Інгредієнти
Порції: –+
- Для тесту
- куряче яйце 6 шт
- борошно пшеничне (як вага 6 яєць, у мене 320 г) 320 г
- масло вершкове (як вага 6 яєць) 320 г
- цукор (як вага 6 яєць) 320 г
- цедра лимона (1 шт.) 1 ст.л.
- розпушувач тіста (з гіркою) 1 ч.л.
- виноград 450 г
Кроки
-
Насамперед визначимо вагу яєць (з шкаралупою). Для прямокутної форми розміром 25 на 30 см я взяла 6 яєць середнього розміру. При зважуванні вони показали 320 г. Відповідно борошна, олії та цукру беремо по стільки ж. Може здатися, що цукру забагато. Мене відвідала така сама думка. Але вирішила від рецепту не відступати. Дуже цікаво було). В результаті пиріг вийшов соковитим, вологим, солоденьким, але не нудотним. Якщо вже зовсім з цукром не дружите, візьміть його на 60-70 грамів менше.
-
Масло та яйця повинні бути кімнатної температури. Починаємо збивати масло і порційно додаємо цукор. Від того, наскільки добре Ви зб’єте масло з цукром, залежатиме пухкість майбутнього пирога. Тому працюємо міксером не менше 5-6 хвилин, поки маса не посвітлішає і не стане більш пишною.
-
В отриману масу додаємо 1 цедру лимона. У мене вийшла 1 ст. л. з гіркою. І ще раз трохи збиваємо.
-
Потім додаємо по одному яйцю і щоразу все перемішуємо. В результаті яєчно-масляна суміш ще більше збільшиться в обсязі і стане більш гладкою.
-
Сухі інгредієнти змішуємо окремо. До борошна додаємо 1 ч. л. з гіркою розпушувача та перемішуємо.
-
Борошно обов’язково просіюємо і в 3-4 етапи додаємо в тісто. Щоразу трохи перемішуючи легкими рухами знизу нагору. В результаті має вийти досить густе тісто без грудочок борошна.
-
Для пирога знадобиться 450-500 г винограду. Попередньо вимийте його, обсушіть і поріжте кожну виноградинку навпіл.
-
Для випікання використовую прямокутну форму 25 на 30 см та пергаментний папір. Перекладаємо тісто у форму і розрівнюємо лопаткою.
-
Зверху рівномірно викладаємо виноград та акуратно вдавлюємо в тісто.
-
Випікаю за 180 градусів в електричній духовці. Режим- “низ-верх” без конвекції. Пиріг повинен добре зарум’янитися.
-
Дістаємо пиріг із духовки, даємо трохи охолонути, перекладаємо на блюдо та звільняємо від форми. Ділимо на порційні частини. Смачного!