Сьогодні готую незрівнянну булку з сиром на дріжджовому тісті з лимонно-цукровою глазур’ю. В результаті виходить дуже смачне поєднання. Випічка виходить дуже ніжною, повітряною, в міру солодкою та ароматною. Я впевнена, Вам дуже сподобається!
Інгредієнти
Порції: –+
- Для тіста
- борошно пшеничне 400-430 г
- дріжджі (свіжі) 20 г
- молоко 200 мл
- жовток яєчний 3 шт.
- цукор 80 г
- вершкове масло 40 г
- ванілін ⅓ ч.л.
- сіль ⅓ ч.л.
- Для начинки
- сир 300 г
- куряче яйце 1 шт.
- цукор 40 г
- для глазурі
- лимонний сік 3 ст.л.
- цукрова пудра 12 ст.л.
Кроки
-
Почнемо з приготування опари. Нам знадобиться 200 мл теплого, але не гарячого молока. Додаємо туди одну столову ложку від загальної кількості цукру та 20 грам свіжих дріжджів. Якщо братимете сухі дріжджі, то, відповідно, беріть утричі менше. Все злегка перемішуємо і додаємо одну столову ложку борошна, також від загальної кількості.
Накриваємо миску рушником і чекаємо, доки дріжджі активуються. На моїй кухні 27 градусів. Пройшло 20 хвилин до появи пишної шапочки. Отже, дріжджі працюють добре. -
Продовжуємо замішувати тісто: додаємо цукор, що залишився (всього знадобиться 80 г), 3 яєчних жовтка, одну третину чайної ложки солі і стільки ж ваніліну.
Усі перемішуємо. Потім просіватимемо борошно. Усього знадобиться 400-430 г борошна (залежно від розміру жовтків). Просіюємо її в 3 етапи, щоразу трохи перемішуємо. Домагатися повної однорідності необов’язково.
Цим ми займемося вже на останньому етапі. Наприкінці замішування тіста нам знадобиться вершкове масло. Воно має бути кімнатної температури.
Тому перед тим, як поставити опару, дістаньте шматочок масла з холодильника. Втретє просіюємо борошно і вже починаємо замішувати тісто руками. Робимо це спочатку легкими рухами, потім вже працюємо сміливіше, для того, щоб досягти більш-менш однорідного стану. -
Коли тісто забере практично все борошно, додаємо вершкове масло (40 г) кімнатної температури. Зараз починається найвідповідальніший етап роботи.
Спочатку, тісто буде дуже неприємним, злегка липкуватим, навіть не дуже симпатичним на вигляд. Але буквально за 10 хвилин роботи все кардинально зміниться. Якщо є тістоміс, завдання звичайно спрощується. Але, в будь-якому випадку, потрібно добитись гладкого, однорідного тіста, які не буде липнути до рук.
Запасіться терпінням – це того варте. Потім перекладаємо тісто в чистий посуд, накриваємо рушником та відправляємо у тепле місце. -
А поки що займемося сирною начинкою. Сир можна брати будь-якої жирності, головне щоб він був помірно вологим. Якщо бачите, що сир вологуватий, то краще його трохи відіжміть. У мене сир 5% жирності. Я взяла 300 грам сиру, 1 яйце та 40 грам цукру. Все спочатку перемішуємо ложкою, а потім подрібнюємо блендером, щоб начинка стала більш-менш однорідною.
-
Пройшло півтори години і тісто збільшилося приблизно в два з половиною-три рази.
Добре його обминаємо, буквально, 1-1,5 хвилини і розкочуємо. Робочу поверхню посипаємо борошном та викладаємо тісто. Спочатку трохи розрівнюємо його руками, а потім розкочуватимемо за допомогою качалки.
Тісто розкачуватиму в коло діаметром приблизно 35 сантиметрів.
Таким чином, товщина тіста при цьому буде приблизно 7-8 міліметрів, тобто менше 1 сантиметра. -
Після того, як розкачали коло необхідного розміру, викладаємо сирну начинку. Розподіляємо її по поверхні. Намагаємося це робити поступово.
По краях залишаємо приблизно 2 сантиметри. Це потрібно для того, щоб, коли ми скручуватимемо рулет і защипуватимемо тісто, нам було зручно.
Потім акуратно, не поспішаючи, починаємо скручувати тісто з начинкою в рулет.
Намагайтеся, щоб рулет виходив щільним і більш-менш рівним, так його потім буде простіше розрізати. -
Скрутивши рулет, добре прищипуємо край і перевертаємо його швом униз.
В результаті у мене вийшов рулет трохи більшої форми, в якій я випікатиму булку. Розмір прямокутної форми 34 на 11 см.
На наступному етапі нам знадобиться найгостріший ніж у будинку. Відступіть від краю приблизно 2 сантиметри та легкими рухами, злегка натискаючи, не дуже сильно, розрізаємо рулет уздовж навпіл. Отримані частини акуратно переплітаємо. При цьому намагаємося це робити зрізом нагору. У такому разі в готовому вигляді наша булка буде привабливішою. Тепер дуже акуратно, щоб не зіпсувати красу, перекладаємо булку у форму.
Форму я застелила пергаментним папером. Накриваємо її рушником та даємо підійти буквально протягом 20-30 хвилин. -
За цей час підготуємо суміш, якою змащуватимемо булку. А саме: змішаємо 1 яєчний жовток та 1 столову ложку молока. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку та змащуємо виріб. Цього можна не робити, тому що ми покриватимемо булку потім глазур’ю, але так вона буде красиво блищати.
Відправляємо булку у розігріту духовку. Режим “низ-верх” без конвекції.
Випікається вона 40-45 хвилин. Протягом перших 20 хвилин булка у мене добре зарум’янилася, тому я накрила її фольгою і 20 хвилин, що залишилися, випікала в такому вигляді. -
Ось така ось симпатична булка вийшло. Вона дуже рум’яна, дуже повітряна, дуже ароматна. В принципі, можна було вже почекати, поки вона охолоне, і їсти. Але я порадив би вам приготувати глазур. Тим більше, що робиться вона дуже легко і той, хто любить поєднання кисло-солоденького це оцінить. Все дуже просто. Змішуємо 3 столові ложки лимонного соку та 12 столових ложок цукрової пудри з дуже маленькою гірочкою.
Все добре перемішуємо і перекладаємо в пакетик. Зрізаємо носик і покриваємо булку глазур’ю. Глазур не повинна бути занадто рідкою, але і не повинна бути занадто густою, для того, щоб було зручно наносити її на булку. Все, що було зайвим-стече, а глазур, що залишилася, буквально протягом 10 хвилин добре схопиться. Наносити глазур потрібно на виріб, що остигнув. Приємно апетиту!