Чурчхела (грузинський: ჩურჩხელა ) – традиційна грузинська кухня – цукерки у формі свічки. Основними інгредієнтами є виноградне сусло, горіхи та борошно. Мигдаль, волоські горіхи, фундук, шоколад, а іноді і родзинки нанизують на нитку, занурюють у згущений виноградний сік або фруктові соки і сушать у вигляді ковбаски. У традиційній технології чурчхела в Кахетії було включено до списку нематеріальної культурної спадщини Грузії у 2015 році. Пеламуші (вантаж. ფელამუში) або татара – страва грузинської кухні, густий твердий охолоджений кисіль з виноградного соку та борошна. Зазвичай пеламуші подаються до столу з очищеними горіхами чи козинаками.
Інгредієнти
- сік апельсиновий 1500 мл
- сік гранатовий 1500 мл
- борошно пшеничне 300 гр
- горіхи волоські 150 гр
- фундук 150 гр
Кроки
-
Гранатовий (1,5 л) та апельсиновий (1,5 л) соки гарної якості, куплені в магазині, виливаємо в різні ємності. Ставимо на слабкий вогонь.
У відлиту по третині теплого соку всипаємо борошно, що просіює, і ретельно розмішуємо, щоб не залишалося грудок.
Виливаємо тонким струмком суміші соків і борошна в ємності з соками, розмішуємо.
Я кип’ятив одну годину, безперервно помішуючи, щоб борошно повністю зварилося і не залишило ні смаку, ні запаху.
Консистенція має вийти густою, як мед.
Нанизані на міцні нитки горіхи, занурюємося в отримані суміші, добре обмочуємо, виймаємо і підвішуємо в будь-якому теплому місці.
Чурчхелу, що злегка схопилася, можна ще раз занурити в суміш і підвісити.
Чурчхела у підвішеному стані готуватиметься мінімум три доби, а то й довше.
Можна прискорити процес та підсушити у духовці.
У суміші, що залишилися, подрібнюємо горіхи, ретельно перемішуємо і накладаємо у форми.
Вийшли Пеламуші.
Це дуже смачно! Смачного!!!