Гилуни – це вареники з м’ясом, які готують на Закарпатті. Головна відмінність від пельменів – у начинку м’ясо йде відварене, вже готове. І м’ясо треба подрібнити ножем, а не за допомогою м’ясорубки.
Автор Людмила
Інгредієнти
Порції: –+
- Тісто
- борошно пшеничне 300 г
- вода 200 мл
- рослинна олія 2 ст.л.
- сіль ½ ч.л.
- Начинка
- М’ясо (яловичина чи свинина) 300 г
- цибуля ріпчаста 1-2 шт
- вершкове масло 100 г
- сіль за смаком)
- свіжомелений перець (за смаком)
Кроки
-
Насамперед варимо м’ясо. Підготовлений шматок кладемо в киплячу воду і варимо до готовності. Трохи остудити і подрібнювати ножем. Можна через м’ясорубку пропустити, але це вже порушення технології
У борошні робимо поглиблення, насипаємо сіль і вливаємо олію, потрібно трохи втрутити олію в муку. Потім додаємо воду (мені води було забагато, потім при замісі тесту знадобилося близько 0,5 склянки борошна). Тісто добре вимісити, накрити плівкою або вологим рушником і дати відпочити мінімум 30 хвилин.
Очищену цибулю дрібно нарізати. Розігріти в сковорідці олію і обсмажити цибулю до золотистого кольору. Додати в сковорідку подрібнене м’ясо та вершкове масло, посолити, поперчити, перемішати.
Тісто поділити на 2 частини. Кожну розкачати прямокутник і нарізати квадратами зі стороною 5 см. Викласти начинку і скріпити у вигляді трикутника. Деякі джерела пишуть, що можна робити традиційної форми у вигляді півкола. -
У широкій каструлі закип’ятити воду, посолити, викласти гилуни, акуратно перемішати. Варити після закипання 3-5 хвилин.
Готові вареники процідити і полити підсмаженою на вершковому маслі цибулею.
Вийшло близько 30 шт. У мене начинки залишилося трохи менше половини, тому м’яса можна брати менше або готову начинку використовувати для макаронів по-флотськи.