Еларджі (від груз. ელარჯი) – кукурудзяна каша з додаванням великої кількості сиру. Страва національної грузинської кухні, що походить із регіону Самегрело. З сирів зазвичай використовується сулугуні. Еларджі готується традиційним способом: вариться гомі (мамалига), додається сир сулугуні. Потім, коли еларджі остигає, з нього роблять кульки, які обвалюють спочатку в борошні, потім в яйці і під кінець у панірувальних сухарях. Баже ( ბაგეტის სოუსი ) – холодний соус з волоським горіхом, який готується на основі бульйону. Іноді замість нього використовується вода, так соус виходить дієтичним і пісним. Головний постійний інгредієнт – це горіх, яке “оточення” може змінюватися, оскільки варіацій цього соусу безліч. Навіть у Грузії в різних районах та різних закладах подають бажі з трохи різними смаковими відтінками.
- Для Еларджі
- кукурудзяна крупа 250 гр
- кукурудзяне борошно 60 гр
- Сир сулугуні 400 гр
- вода 1 л
- Для смаження
- олія соняшникова рафінована 400 мл
- сухарі паніровочні 50 гр
- куряче яйце 2 шт
- Для суса
- горіхи волоські 170 гр
- часник 4 зубчик
- курячий бульйон або кип’ячена вода 200 мл
- Хмелі-сунелі 1 ч.л.
- шафран імеретинський 1 ч.л.
- перець червоний пекучий ¼ ч.л.
- оцет винний світлий 1 ст.л.
- кінза ¼ пучок
- сіль за смаком
-
Готуємо соус Баже (і). Перемелюємо горіхи в блендері, додаємо часник, спеції, сіль за смаком. Далі відправляємо в блендер нарізану довільно кінзу, винний оцет та бульйон. Доводимо до густини сметани. Соус готовий. Приступаємо до приготування Еларджі.
У товстостінний посуд (у мене казан) наливаємо холодну воду. Вогонь середній. Засипаємо ретельно промиту у кількох водах крупу білої кукурудзи. Можна з успіхом використовувати крупу і борошно жовтої кукурудзи. У Грузії готують лише із білої кукурудзи. Поки вода закипає, нарізаємо Сулугуні на шматки або натираємо на великій тертці. Як тільки вода почне закипати, зменшуємо на найслабший вогонь. Починаємо найвідповідальнішу частину готування. Помішуємо крупу безперервно у довільному порядку дерев’яною ложкою протягом 30 хвилин. Робота трудомістка. Як тільки крупинки почнуть склеюватися між собою та утворювати суцільну тягучу масу, додаємо борошно. Знову перемішуємо протягом 15 хвилин, щоб пропали і запах і смак сирого борошна. Тепер у гарячу масу відправляємо сулугуні. Чим свіжіший і якісніший сир, тим швидше він розплавиться. Готовий Еларджі не повинен прилипати до стін казана. Накладаємо, бажано, в плоский посуд змоченим у холодній воді мискою або блюдцем. Можна їсти страву гарячою, з запалу з жару. У вигляді каші воно дуже смачне. З охололої Еларджі формуємо кульки, обвалюємо в панірувальних сухарях, опускаємо в яєчну суміш і знову відправляємо в панірувальні сухарі. Далі обсмажуємо кульки в киплячому маслі до утворення хрусткої скоринки. Ця страва частий гість на нашому столі. Це смачно, а особливо, у поєднанні з горіхово- часниковим соусом Баже (і) Приємного апетиту!