Дуже смачне та просте у приготуванні дріжджове тісто. Підійде для смажених пиріжків із будь-якою начинкою.
Інгредієнти
Порції: –+
- Тісто
- борошно 700 г.
- молоко 200 мл
- вода 200 мл
- дріжджі сухі 10 г.
- рослинна олія 30 мл.
- цукор 2 ч.л.
- сіль 1 ч.л.
- олія для смаження 200 мл
- начинка з капусти
- капуста білокочанна 1 кг
- цибуля ріпчаста 1 шт
- морква 1 шт
- помідор 1 шт
- томатна паста 1 шт
- сіль за смаком
- свіжомелений перець за смаком
- олія для смаження 30 мл
- начинка з картоплі
- Картопля ½ кг
- сіль за смаком
- цибуля ріпчаста 1 шт
- вершкове масло 30 г.
- олія для смаження 1 ст.л.
Кроки
-
Тісто для пиріжків:
Змішати воду та молоко. Нагріти до кімнатної температури.
Виливаємо в ємність для приготування опари.
Додаємо цукор і сухі дріжджі, що швидко діють. Перемішуємо доки дріжджі не розчиняться.
Додаємо 2 ст. л. з гіркою борошна.
Перемішуємо до однорідного стану.
Накриваємо ємність рушником та залишаємо приблизно на 15 хвилин. Повинна вийти опара з консистенцією рідкої сметани.
Просіюємо в ємність для замішування тіста приблизно 600 г борошна. Додаємо сіль. Перемішуємо.
Вливаємо у борошно поступово опару і одночасно замішуємо віночком тісто.
Після додавання опари за необхідності (якщо тісто занадто рідке) додаємо борошно. У результаті повинна вийти в міру рухлива маса (липнутиме до рук).
Для зручності замішування додаємо приблизно 30 мл. рослинної олії і продовжуємо вимішувати тісто протягом 10 хвилин.
Чисту ємність змащуємо олією, поміщаємо в неї тісто, накриваємо рушником і прибираємо приблизно на 1 годину на вистоювання в тепле місце (ми використовуємо камеру мікрохвильової печі і поруч ставимо склянку з окропом).
Обминаємо тісто і знову прибираємо у тепле місце на вистоювання (від 30 хвилин до 1 години).
Начинка з капусти:
Нарізаємо дрібним кубиком цибулю.
Моркву натерти на велику тертку.
Розігріти сковороду. Додати олію. Обсмажити цибулю та моркву до м’якості.
Наріжте капусту. Додати щіпку солі та перемішати.
Додати капусту в сковороду з цибулею та морквою. Тушкуємо приблизно 10 хвилин на середньому вогні.
Помідор очистити від шкірки та нарізати кубиком.
Додати помідор у капусту.
Тушкуємо кілька хвилин і додаємо 1 ст.л. томатної пасти. Перемішуємо. Солі та перчимо за смаком. Перемішуємо.
Тушкуємо ще хвилину і прибираємо з вогню і залишаємо остигати.
Капуста для пиріжків готова.
Начинка з картоплі:
Картоплю почистити. Розрізати навпіл і відправити відварюватись. Відварюємо протягом 25 хвилин (час залежить від сорту картоплі).
Зливаємо воду, додаємо шматочок вершкового масла. Готуємо пюре.
Солимо за смаком.
Цибулю нарізати дрібним кубиком. Обсмажуємо на вершковому маслі з додаванням рослинного до золотистого кольору.
Відправляємо цибулю у пюре. Перемішуємо до однорідності.
Картопляна начинка для пиріжків готова!
Приготування пиріжків:
Тісто обминаємо, розкочуємо в рулет і поділяємо на рівні частини (у нас виходить 20 частин).
Якщо начинка за час вистоювання тіста не готова, то накриваємо тісто харчовою плівкою, щоб не завітрилося.
Кожну частину тіста розкочуємо качалкою в рівномірне коло.
У центр покладіть начинку (у нас смажена капуста та картопляне пюре). Защіпніть щільно край. Дайте пиріжкам 10 хвилин підійти (не забуваємо накривати харчовою плівкою).
Смажимо пиріжки у фритюрі чи сковороді з високими бортами. Вогонь – повільний, періодично перевертаємо пиріжки (приблизно по 5 хвилин на бік), щоб вони не підгоріли.
Пиріжки з капустою та картоплею готові!
Смачного!