Рецепти святкової великодньої випічки бувають не лише на дріжджах, а й на бездрожжеві. Сирну паску, яку сьогодні приготую, якраз із цієї категорії. За великим рахунком, випічка нагадує кекс на сирі-дуже ніжний і ароматний, тільки у вигляді традиційного для Великодня паски. Безперечним його плюсом є швидкість і простота у приготуванні. Це своєрідна “паличка-виручалочка” для тих, у кого часу не так багато, як хотілося б.
Інгредієнти
Порції: –+
- борошно пшеничне 200 г
- Сир кисломолочний 170 г
- вершкове масло 130 г
- цукор 130 г
- куряче яйце 2 шт.
- розпушувач тіста 1 ч.л.
- ванілін ⅓ ч.л.
- сіль ⅓ ч.л.
- цедра лимона 1 шт.
- журавлина (в’ялена) 80 г
Кроки
-
Усі необхідні інгредієнти мають бути кімнатної температури. До 170 г сиру (5% жирності і більше) додаємо 1 яйце та 1/3 ч.л. солі. Подрібнюємо все блендером до однорідної маси.
-
В окремому посуді до 130 г вершкового масла кімнатної температури додаємо 130 г цукру та 1/3 ч.л. ваніліну. Спочатку все добре перемішуємо, а потім збиваємо міксером до тих пір, поки маса не посвітлішає і не збільшиться в обсязі. Це приблизно 2-3 хвилини. Відправляємо сюди ж яйце, що залишилося і ще 1-2 хвилини збиваємо.
-
В отриману масу додаємо раніше подрібнений сир і ще раз добре перемішуємо. Додаємо цедру одного лимона (лайма, апельсина).
-
Сухі інгредієнти змішуємо окремо. До заздалегідь просіяного 200 г борошна додаємо 1 ч.л. з маленькою гіркою розпушувача і перемішуємо. Як наповнення використовуватиму в’ялені журавлини. Я заздалегідь замочила їх у гарячій воді, потім воду злила та просушила ягоди рушником. Відправляємо журавлину до сухих інгредієнтів.
-
У 2-3 етапи додаємо сухі інгредієнти в сирно-масляну суміш, щоразу добре перемішуємо. В результаті має вийти досить густе в’язке тісто.
-
Отримана кількість тіста розрахована на дві невеликі паперові формочки діаметром 9 см. Поступово розподіляємо тісто по формах і розрівнюємо його зверху за допомогою змоченої у воді ложечки.
-
Відправляємо форму в духовку, розігріту до 170 градусів на 45-50 хвилин. Моя духовка працює в режимі низ-верх без конвекції. У будь-якому випадку випікаємо до сухої шпажки. Потім дістаємо випічку з духовки і даємо повністю охолонути.
-
Після цього за бажанням знімаємо паперову форму і приступаємо до прикраси. Я використовую глазур без яєць на желатині. Готується вона просто. Вам знадобиться 180 г цукру, 1 ч.л. лимонного соку, 6 ст. води та 1 ч.л. желатину. Желатин розпускаємо в 2 ст. води. У сотейник до 4 ст. води додаємо 180 г цукру та варимо на середньому вогні, поки цукор не розчиниться. Кип’ятити не треба. Додаємо в сироп набряклий желатин і збиваємо за допомогою міксера. Коли глазур почне густіти, додаємо лимонний сік. Збиваємо до потрібної густоти. Чим довше збиваєте, тим густіше глазур. Глазурі мені вистачає на 5 пасок діаметром близько 14 см. Сирна паска готова! Сподіваюся, Вам він припаде до смаку! Смачного!