Здрастуйте, товариші Кулінари!
У перших рядках сюди проситься побита, казенна фраза, щось на кшталт “індійці знаються на спеціях!..” Фраза не оригінальна, але точна: де ще так віртуозно грають такою кількістю спецій, як не в районі Індії? На наше щастя ми живемо в такий благодатний час, що маємо можливість наслідувати будь-яку кухню світу, не виїжджаючи з дому. Чим я і пропоную вам зайнятися
У мене для вас сьогодні блюдо-карнавал! Рис з кукурудзою та цибулею, зварений у суміші бульйону та кокосового молока з величезною кількістю спецій! І з безліччю варіантів виконання: вегетаріанським, веганським, м’ясним, з іншими овочами, більш “супистим” або більш гарнірним, більш менш пряним і т.д.
- Кокосове молоко (6-9%) 1 ст.
- Бульйон 1 ст.
- окріп ½ ст.
- рис ½ ст.
- Цибулина (невелика) 1 шт.
- Кукурудза (консерв.) 3-4 ст.л.
- кінза 30 г
- олія
- часник 1-2 зубчика
- Імбир 5-7 г
- гвоздика 2 шт.
- Кардамон 2 шт.
- лавровий лист 2 шт.
- Кориця (мелена) ⅓ ч.л.
- Насіння кропу ⅓ ч.л.
- Чилі
-
Одну невелику цибулину нарізаємо кубиками чи чвертькільцями. У мене кримська цибулина.
-
1-2 зубчики часнику натираємо на дрібній тертці. Невеликий шматочок імбиру (грам 5-7) теж натираємо на дрібній тертці та складаємо до часнику.
-
Дрібно нарізаємо пучок кінзи. У мене пучок вагою 30 грамів, я нарізаю від нього тільки листочки.
-
У сковороді розігріваємо олію. В оригіналі вершкове, але я віддаю перевагу рослинному.
У масло додаємо 2 гвоздички, 2 коробочки кардамону, 2 лаврові листи, третину чайної ложки меленої кориці, третину чайної ложки насіння кропу і трохи пластівців сухого чилі. Чилі можна нарізати та свіжого. Тоді його треба буде додавати разом із часником та імбиром. Спеції обсмажуємо в олії кілька хвилин. -
Додаємо до сковороди часник з імбиром і смажимо 30 секунд, весь час помішуючи.
-
Додаємо нарізану цибулину, трохи солимо і смажимо її до м’якості. Якщо потрібно, додаємо олії.
-
Додаємо півсклянки рису (краще сорту Басматі) і обвалюємо його в олії.
-
Додаємо 3-4 столові ложки консервованої кукурудзи. Додаємо нарізану кінзу – все добре перемішуємо.
-
Додаємо до сковороди склянку гарячого підсоленого курячого бульйону. Додаємо склянку кокосового молока жирністю 6-9 відсотків. Якщо молоко дуже жирне, розбавте його водою. І ще додаємо півсклянки окропу.
-
Закриваємо сковороду кришкою та варимо на повільному вогні при невеликому кипінні до готовності рису. Періодично відкриваємо та помішуємо. Якщо не вистачає рідини, можна додати окропу.
-
Приємного апетиту і не бійтеся експериментувати!