Такі вареники можна готувати з будь-якою начинкою. Вареники виходять пишними, соковитими, ніжними.
Інгредієнти
Порції: –+
- для вареників
- борошно пшеничне 1.3 кг
- молоко 250 мл
- вода 250 мл
- жовток яєчний 2 шт
- цукор 2 ст.л.
- дріжджі свіжі 30 г
- сода 1 ч.л.
- сіль дрібка
- олія соняшникова 2 ст.л.
- Сир кисломолочний 400 г
- вишня 400 г
- шовковиця 300 г
- куряче яйце 1 шт
- крохмаль кукурудзяний 2 ч.л.
- цукор 300 г
- сіль дрібка
- вершкове масло 100 г
- цукрова пудра 100 г
Кроки
-
1. Для тіста: з’єднуємо молоко, воду, дріжджі, перемішуємо вилкою, щоб дріжджі розчинилися, додаємо цукор і ще раз перемішуємо.
2. У глибоку миску додаємо просіяне борошно (частина від загальної кількості), вводимо рідину з молока, води, дріжджів, присипаємо зверху борошном і перемішуємо. Борошно будемо додавати частинами, в залежності від того, скільки “візьме тісто”.
3. У цю масу додаємо сіль, соду, олію, перемішуємо. Далі вводимо борошно і замішуємо звичайне дріжджове тісто.
4. Тісто переносимо в глибоку миску, накриваємо рушником і залишаємо на 20 хвилин, щоб тісто “піднялося”.
5. Тісто обминаємо, розкочуємо коло завтовшки 1 см і за допомогою гранованої склянки вирізаємо заготовки (кола) для вареників.
6. Кола присипаємо борошном, трохи розкочуємо.
7. Для начинки: начинка з сиру, в сир додаємо 1 яйце, перемішуємо, ділимо на дві частини, в першу частину додаємо цукор, другу частину трохи солимо, все перемішаємо, тобто у нас будуть вареники з солодким сиром і солоним сиром.
8. Наступні дві начинки: у вишню та шовковицю додаємо крохмаль по 1 ч. л., перемішуємо.
9. На тісто (заготівлю) викладаємо сир і защипуємо, у ягоди-вишню додаємо 1 ч. л цукру, шовковицю – 0.5 ч.л. цукру та защипуємо.
10. Водяна баня: беремо каструлю з водою, на каструлю ставимо металеве сито (змащене соняшниковою олією), на сито кладемо марлю, для того щоб вареники не прилипали до ситу, коли вода закипить, кладемо вареники на сито на відстані один від одного, Щоб вареники не злиплися, накриваємо глибокою мискою і варимо на пару 5 хвилин.
11. Готові вареники змащуємо розтопленим вершковим маслом, вареники з ягодами присипаємо ще згори цукровою пудрою.