Сьогодні пропоную спекти сирний пиріг навпаки. Чому “навпаки” зрозумієте у процесі приготування. Пиріг є чудовим поєднанням ніжної сирної начинки і повітряного бісквіту з шоколадною крихтою. Особливо у захваті будуть діти! Готуйте обов’язково!)
Інгредієнти
Порції: –+
- Для начинки
- Сир кисломолочний 800 г
- сметана (у мене 26%) 250 г
- куряче яйце 4 шт.
- крохмаль кукурудзяний 60 г
- цукор 160 г
- ванілін ⅓ ч.л.
- Для бісквіту
- куряче яйце 3 шт.
- цукор 80 г
- борошно пшеничне 80 г
- олія соняшникова 10 г
- шоколад гіркий (56%) 100 г
- вершкове масло 30 г
Кроки
-
Спочатку приготуємо сирну начинку. Для цього обов’язково в сухому та чистому посуді збиваємо 4 раніше відокремлені білки. Збиваємо на середній швидкості до легкої світлої піни. Потім порційно додаємо 160 г цукру та поступово збільшуємо оберти. Збиваємо білки до стійких піків.
-
Окремо змішуємо 4 жовтки та 1/3 ч. л. ваніліну. Додаємо 60 г кукурудзяного крохмалю та 250 г жирної сметани. Все перемішуємо.
-
Потім змішуємо білкову та жовткову масу і додаємо 800 г сиру. Попередньо я пробила сир блендером, щоб у процесі приготування начинка вийшла ніжнішою. Все добре перемішуємо, відставляємо вбік і займемося бісквітом.
-
Для бісквіту також заздалегідь відокремлюємо білки трьох яєць від жовтків. Збиваємо білки на середній швидкості до легкої світлої піни. Потім додаємо 80 г цукру та поступово збільшуємо оберти. Збиваємо білки до стійких піків.
-
У збиті білки по одному втручаємо жовтки. Туди ж відправляємо 10 г олії.
-
Просіюємо 80 г пшеничного борошна і акуратно перемішуємо, щоб маса не втратила своєї пишності.
-
Я заздалегідь подрібнила ножем 50 г шоколаду (зміст какао 56%). Цю шоколадну крихту додаємо сюди в тісто і акуратно перемішуємо.
-
Випікатиму в роз’ємній формі діаметром 24 см. Дно і борти форми змастила вершковим маслом. Дно ще застелило пергаментним папером. Включаємо розігрівати духовку до 180 градусів. Спочатку викладаємо сирну начинку і акуратно лопаткою її розрівнюємо.
-
Поверх невеликими порціями викладаємо бісквітне тісто і розрівнюємо за допомогою лопаточки. Можна скористатися кондитерським мішком та викладати тісто по колу, починаючи із зовнішнього великого кола. Сильно тісто не притискайте.
-
Випікаємо пиріг у духовці приблизно 50 хвилин. Моя духовка працює в режимі низ-верх без конвекції. Бісквіт, який знаходиться зверху, має добре зарум’янитися.
-
Дістаньте пиріг із духовки та дайте йому повністю охолонути. У процесі остигання він трохи осяде, але в цьому немає нічого страшного. Дістаємо пиріг із форми та перевертаємо сирною начинкою вгору. Бісквіт виявляється знизу.
-
Акуратно знімаємо пергаментний папір і рясно посипаємо пиріг тертим шоколадом. Сирний пиріг “навпаки” готовий! Смачного!