Сьогодні випечемо найпухнастіші (не побоюся цього слова) пиріжки з вишнею. Тісто для пиріжків виходить м’яке, ніжне, повітряне. Начинка, звичайно ж, може бути будь-якою, але… Поєднання з вишневою кислинкою, на мій погляд, одне з найсмачніших!)
Інгредієнти
- Для тіста
- борошно пшеничне 500 г
- куряче яйце 2 шт.
- цукор 100 г
- дріжджі (швидкодіючі) 5 г
- молоко (тепле) 200 мл
- масло рослинне 50 мл
- ванілін ⅓ ч.л.
- сіль 1 дрібка
- Для начинки
- вишня (свіжа, розморожена) 250 г
- цукор 80 г
- крохмаль кукурудзяний 35 г
Кроки
-
Почнемо із приготування дріжджового тіста. Просіюємо в миску 500 г пшеничного борошна. Додаємо 2 яйця кімнатної температури, 5 г сухих швидкодіючих дріжджів та 100 г цукру.
-
Все трохи перемішуємо та додаємо порційно 200 мл теплого, але не гарячого молока. Молоко можна замінити водою. Але в такому випадку тісто вийде пріснішим.
-
Вливаємо 50 мл олії. Я беру оливкову. Можна замінити на соняшникову. Додаємо 1/3 ч. л. ваніліну та щіпку солі.
-
Тісто замішуємо руками. Спочатку воно буде трошки липкуватим, але після приблизно 10 хвилин інтенсивного вимішування воно стає дуже приємним на дотик, ніжним. Якщо й липне, то лише трохи.
-
Потім перекладаємо тісто в змащену рослинною олією миску і накриваємо рушником. Відправляємо у тепле місце приблизно на 2 години. Тісто має збільшитися в обсязі щонайменше в 2 рази.
-
За цей час приготуємо вишневу начинку. З вишні видаляємо кісточки. У сотейнику змішуємо 250 г ягід, 80 г цукру та 35 г кукурудзяного крохмалю. Все перемішуємо та відправляємо на середній вогонь.
-
При постійному помішуванні варимо до тих пір, доки маса не загусне. Коли побачите, що вона почала густіти, проваріть ще близько 1 хвилини та знімайте з вогню. Дайте начинці охолонути. Вона стане ще густішою. З нею буде зручно працювати.
-
Минуло близько 2 години. Дістаємо тісто і трохи його обминаємо. Викладаємо тісто на робочу поверхню, посипану мукою. Руками, а потім качалкою розкочуємо його в пласт завтовшки близько 1 см.
-
Діаметр форми, за допомогою якої вирізатиму майбутні пиріжки, 8 см. Із зазначеної кількості інгредієнтів у такому випадку виходить 11-12 пиріжків-пампушок.
-
Приступаємо до формування пампушки. Кожна пампушка складається з 2-х кружечків. На нижній кружечко викладаємо приблизно 1 ч. л. начинки та змащуємо краї водою.
-
Зверху викладаємо другий кружечок і добре притискаємо пальчиками.
За допомогою тієї ж форми, якою вирізали кружальця, обсікаємо виступаючі краї. -
Викладаємо на лист, застелений пергаменним папером, накриваємо рушником і відправляємо на вистоювання на 40-45 хвилин.
-
Потім змащуємо пиріжки (жовток +1 ст. л. молока) і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів. Моя електрична духовка працює в режимі низ-верх без конвекції. Пиріжки добре зарум’янилися. Випікалися рівно 17 хвилин.
-
Дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути і можна їсти. Смачного!