Цього року вперше сама закривала компоти на зиму. Консультувала мене сестра, але я роблю з невеликими змінами. І ще: я не стерилізую банки, тільки кип’ячу кришки, причому я закривала компоти під капронові кришки, оскільки “не дружу” з машинкою для закруток. Інформацію про те, що з такими кришками компоти нормально стоять у холоді, я знайшла в інтернеті. Але доки сама не переконалася, рецепт оформляти не хотіла. Як експеримент, можливо, одну банку залишу при кімнатній температурі, потім про результат напишу в коментарях. Перша партія компотів у мене простояла місяць (їх уже випили). Загалом, сподіваюся, що комусь знадобиться. Що може бути кращим, ніж відкрити свій домашній компот, як це було в дитинстві, а не купувати магазинні соки.
- На 1 банку 3л
- яблука
- вода 2 л
- цукор 1 склянка
- добавки (будь-які фрукти та/або ягоди)
-
У мене компоти з яблук, а також із яблук з різними добавками. Також за цим рецептом можна готувати з будь-яких фруктів чи ягід, регулюючи, за необхідності, кількість цукру.
1. Яблука миємо, ріжемо на четвертинки, вирізаємо серцевину.
2. У чисту банку кладемо яблука чи яблука+добавки до 2/3 обсягу. У мене: просто яблука (на головному фото на задньому плані), яблука + червона смородина, яблука + смородина + малина, яблука + чорноплід. Все, крім чорноплоду, я використовувала заморожене (попередньо не розморожувала). Кількість добавок регулюйте на свій смак: їх може бути зовсім небагато, а можна навпіл з яблуками.
3. Закип’ятіть воду. На банку 3л за умови заповнення, як я вказала, піде трохи менше 2х літрів води, тому кип’ячу 2 літри. Залийте фрукти окропом прямо під саму шийку, і залиште на 15 хвилин. Можна чимось зверху прикрити. За цей час фрукти прогріються, а вода сяде.
4. Злийте воду з банок у каструлю, додайте цукор, доведіть до кипіння.
5. Поки гріється сироп, прокип’ятіть кришки. Якщо використовуватимете капронові, то час дивіться в інструкції. Їх можна тримати в окропі буквально кілька хвилин – цього достатньо.
6. Киплячим сиропом заливаємо фрукти в банках знову під горло, укупоруємо кришками і через деякий час перевертаємо. Якщо Ви використовуєте капронові кришки, закриті банки до перевертання залиште хвилин на 10-15, перевіряйте, щоб кришка “присмокталася”. Ще, оскільки через такі кришки за цей час може підтікати гарячий компот, я банку ставлю на рушник. Як тільки бачите, що нічого не тече і кришка присмокталася, перевертаєте. Залишаємо так стояти до повного остигання (можна додатково укутати, щоб остигали повільно). У нас дуже тепло у квартирі, тому я залишаю остигати так.
7. Повністю остиглі банки ставимо на зберігання в холод.
Як я писала вище, місяць під капроновими кришками стоять чудово. У мене стоять у холодильнику, а також на балконі, причому не скажу, що там у мене, як на вулиці. Зверніть увагу, що доки компот стоїть, рівень сиропу опускається, тому що вбирається у фрукти.
У мене не дуже багато місця для зберігання готових банок, та й закриваю я за один раз по 1-2 банки.
А ось запас своїх яблук є, тому, випивши 1 банку компоту, я одразу готую ще порцію. Першу банку ми випили вже через 2 тижні – було смачно.
Це яблука із чорноплідкою – стояли місяць на балконі у шафі. -
А це з антоновки (тиждень десь стоїть) – дуже сильно ввібрався сироп.