Рецепт дріжджового тіста на живих дріжджах з олією з вимішуванням у планетарному міксері
Інгредієнти
- Для закваски
- тепла вода 100 мл
- Живі дріжджі 50 гр.
- цукор 1 ч.л.
- Для тіста
- борошно 1 кг
- молоко 550- 600 мл
- яйця 2 шт
- жовток 1 шт
- рослинна олія 100 мл
- сіль 1 ч.л.
Кроки
-
Готуємо закваску. У склянку наливаємо теплої (не гарячої, а теплої води, щоб не заварити дріжджі), розмішуємо у воді цукор і потім кладемо дріжджі, розмішуємо до отримання однорідної емульсії. Суміш залишаємо хвилин на 10, чекаємо, поки що дріжджі піднімуться пінистою шапочкою над краєм склянки.
У чашу планетарного міксера розбиваємо яйця і жовток, додаємо молоко, борошно, масло і сіль. Потім виливаємо закваску, що спінилася. Включаємо міксер на повільну швидкість (на двійку з чотирьох положень) і замішуємо еластичне тісто.
Нагадую, що продукти, зокрема борошно скрізь різне, її може знадобитися трохи більше, або трохи менше. Дивіться по суміші тіста – якщо тісто вийшло рідке, додайте борошна, якщо густе – додайте трохи молока.
Якщо чаша міксера є глибокою, можна залишити тісто для підйому в ній. Якщо дрібна, треба перекласти тісто в більш високу каструлю, в якій достатньо місця для підйому тіста Каструлю краще помістити в тепле місце.
Приблизно за годину тісто підніметься. Його потрібно обім’яти, випустивши повітря, для цього змастіть руки олією, щоб тісто не прилипало до рук і помісіть тісто. Обминають тісто двічі.
Через пару годин можна обробляти тісто на пироги та пиріжки.