Осетинські пироги стали справжнім гастрономічним трендом і набули широкого поширення далеко за межами не тільки Осетії, а й Росії.
Одним із найпопулярніших варіацій є осетинський пиріг картофджин.
#осетинськіпироги #картофджин #пирогсиром
Інгредієнти
Порції: –+
- Для тіста
- борошно 500 г
- вода 400 мл
- сіль 1 ч.л.
- цукор 1 ч.л.
- дріжджі сухі 1 пакетик (10 г)
- рослинна олія 50 мл
- Начинка
- сир адигейський 500 г
- Картопля 500 г
- вершкове масло 100 d.
- сіль 1 за смаком
Кроки
-
Тісто для пирога:
Просіяти 500 г борошна в миску для замішування тіста. Додати на борошно сухі дріжджі (висипаємо однією гіркою). Поверх дріжджів висипати 1 чайну ложку цукру. Додати на борошно 1 чайну ложку солі. Перемішати.
Додати воду кімнатної температури (залежно від борошна води піде від 350 до 450 мл). Після додавання води замішати тісто. Вимішувати лопаткою приблизно 7 хвилин. Далі поступово додаємо 50 мл. олії (за 2-3 рази) і продовжуємо вимішувати тісто ще 3-5 хвилин руками.
Тісто має вийти рухомої консистенції (приблизно як сир зі сметаною – не рідке, але й не забите борошном).
Накрити ємність харчовою плівкою і залишити на 40-60 хвилин у теплому місці.
Після того, як тісто "підійшло", його потрібно обім'яти. Знову накрити ємність харчовою плівкою та залишити ще приблизно на 40 хвилин.
Отримане тісто ще раз "обім'яти" і поділити на 3 (три) частини.
Для приготування начинки:
Відварити картоплю.
Натерти на великій тертці сир (ми використовували солоний сулугуні та слабосоленого адигейський сир. Але по суті сир можна використовувати будь-який розсільний сир).
Відварена картопля потовкти. Додати вершкове масло (картопляне пюре можна зробити будь-яким звичним способом – з молоком, на воді. просто з маслом тощо).
Додати в картопляне пюре натертий сир. Перемішати. Якщо сир слабосолона, то досолити отриману масу до смаку.
Розділити начинку на 3 (три) частини (найзручніше сформувати 3 кульки).
Формування пирога:
З кожної частини тіста сформувати коржик (приблизно 25 см). Викласти в центр начинку (1 кулька). В ідеалі начинки має бути більше за обсягом, ніж тіста, чи стільки ж.
Зібрати тісто, защіпивши зверху.
Присипаючи трохи борошна на килимок. Необхідно розтягнути коржик з картопляною начинкою до товщини 5-10 мм. (Чим тонше, тим смачніше). Для зручності, після того як коржик розтягнули приблизно до 25 – 30 см, перекладаємо його на пергаментний папір і продовжуємо розтягувати.
Укласти отриманий коржик на лист.
Випікати при максимальній температурі приблизно 10-12 хвилин.
Готовий пиріг рясно змастити вершковим маслом.
Скласти пироги чаркою.
Розрізаємо осетинські пироги складені один на одного (при різанні пироги не крутити!).
Смачного!