Коржики з сиром або Хачапурі – це відома грузинська випічка, що нагадує круглий закритий пиріг. Дослівний переклад означає сир або сир із хлібом.
Як правило, начинка робиться з сиру або молодого сиру, проте, використовувати можна будь-який сорт сиру, який вам подобається
Інгредієнти
Порції: –+
- для тіста
- Борошно 350 г
- молоко 200 мл
- Дріжджі сухі 6 г
- Цукор 3 ч.л.
- сіль ½ ч.л.
- рослинна олія 2 ст.л.
- начинка
- Сир кисломолочний 600 г
- вершкове масло 50 г
- сіль за смаком
Кроки
-
У тепле молоко додати дріжджі, трохи цукру та борошна із загальної норми. Перемішати та залишити в теплому місці на 10 хвилин, щоб дріжджі активувалися.
Додати сіль, цукор, олію та борошно. Не додавайте все борошно відразу, краще порціями, тому що борошно може знадобитися трохи більше або менше. Вимісити тісто кілька хвилин до однорідності, покласти в миску, посипану борошном, і залишити в теплому місці на 1-1,5 години. Тісто має збільшитися обсягом у 2 разу.
Сир сулугуні натерти на тертці. Залишити невелику частину сиру, щоб посипати хачапурі зверху. У частину, що залишилася додати м’яке вершкове масло і перемішати. Сформувати 2 кулі із сиру.
Розділити тісто на 2 частини, округлити кожну частину, накрити рушником та залишити відпочити на 10 хвилин.
Беремо одну кульку тіста, руками формуємо коржик, по центру коржика кладемо кульку сиру, збираємо краї тіста до верху, формуючи мішечок. Намагаємося, щоби зверху не залишалося занадто багато тіста. Перевертаємо «мішок» швом униз, накриваємо рушником і залишаємо на 5 хвилин. Тим часом формуємо другий хачапурі.
Наперед прогріти духовку до 220-240 градусів.
Розкотити качалкою в коржик діаметром 24-26 см. По центру зробити отвір. Посипати сиром, випікати не довше 10 хвилин у заздалегідь прогрітій духовці. Змастити хачапурі вершковим маслом.