Узбецький плов по-ферганськи або чайханський плов із рису дезіра

Плов чайханський – традиційне узбецьке блюдо. Згідно з традицією, щочетверга чоловіки збираються в чайхані «на ош» (у перекладі — плов). Не всі заклади зберігають цей звичай, але найстаріші махаллінські чайхани досі влаштовують день «ош», та й сама страва користується великою любов’ю в Узбекистані. Твердий, червоного кольору, що вбирає в себе багато рідини – у Фергані готують плов тільки з нього. Та й не тільки у Фергані, а й у сусідніх Намангані та Андіжані. Такий різновид плову ще називається ковурма палів – смажений плов. Всі складові обсмажуються у великій кількості олії, і сам плов отримує через це характерний коричневий колір. Ферганський плов не терпить жодних солодких добавок, жодних родзинок, тільки часник і гострий перець. Рідше – барбарис. Морква найчастіше використовується жовта – вона менш солодка. Але червона може бути також. М’ясо обсмажується дрібними порційними шматочками. Це, мабуть, найважчий для приготовання з усіх видів плову, але й канонічний – таким ми звикли бачити узбецький плов.

Інгредієнти
Порції: +6
Кроки
Друк
  • М’ясо нарізаємо невеликими шматками. Рис добре промиваємо і заливаємо гарячою водою 60-70 градусів на 2-2,5 ч.ч., періодично змінюючи воду під час остигання. Моркву ріжемо соломкою чи брусочками. У розігрітий казан наливаємо соняшникову рафіновану олію. Олія повинна шипіти при опусканні м’яса. Смажимо м’ясо до утворення золотистої скоринки. Виймаємо м’ясо і опускаємо цибулю ріпчасту, нарізану півкільцями. Цибуля також смажимо до золотистого кольору. До цибулі додаємо м’ясо і обсмажуємо ще 5 хвилин. Слідом відправляємо в казан барбарис, часник, перець Чилі та айву. Опускаємо моркву, накриваємо кришкою. Зменшуємо вогонь і тушкуємо 10 хв. Перемішуємо і залишаємо казан на вогні, поки морква стане м’якою. Додаємо гарячу воду, солимо, перчимо. Треба трохи пересолити зажарку, зайву сіль вбере рис. Я обійшовся без Зіри, т.к. у моїй сім’ї її не дуже шанують. На слабкому вогні 50 хв. готуємо основу плова – піджарку. Виймаємо з казану айву, часник та перець Чилі. Всипаємо рис і наливаємо гарячу воду, щоб покривала рис на кілька пальців. Рис не перемішуємо, а просто розрівнюємо. Хвилин через 10 збираємо рис гіркою, накриваємо посудом та кришкою. На слабкому вогні доводимо плов до готовності. Смачного!!!
Поділитись з друзями
Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: