Який торт для вас Новорічний? Для мене це, звичайно ж, Наполеон! Нещодавно моя золовка згадувала який смачний наполеон готувала її бабуся. (Коржі були такі ніжні, просочені, торт був справжнім смакота!-говорила вона) І тільки через багато років сестра мого чоловіка знайшла рецепт цього торта. Всім зрозуміло, що раніше і масло було справжнім і борошно інше, і повторити точнісінько як готувала бабуся неможливо вже, але хоч щось подібне зробити все ж таки можна) Сьогодні я буду готувати торт наполеон на пиві. Завдяки цьому пінному напою коржі виходять шаруватими, хрусткими і дуже смачними!
Інгредієнти
Порції: –+
- Тісто
- борошно 600 гр.
- вершкове масло 400 гр.
- сіль 2 дрібка
- пиво світле 270 мл.
- Пломбір крем
- молоко 500 мл.
- яйце 1 шт.
- жовток 2 шт.
- крохмаль кукурудзяний 50 гр.
- вершкове масло 100 гр.
- вершки 33% 500 мл.
- цукрова пудра 40 гр.
- ванільний цукор 10 гр.
- цукор 180 гр.
Кроки
-
Приготування починаємо з тіста. У борошно додати дві щіпки солі. Вершкове масло заздалегідь підморозити. Кожен шматочок олії занурюємо в борошно і натираємо на великій тертці. Щоб масло не тануло від теплоти рук, його потрібно постійно крутити і натирати з різних боків. Вже натерте масло постійно змішувати з борошном, щоб вона не злипалася між собою.
-
Пиво я використала світле нефільтроване. Відміряла 270 мл та вилила на борошно. Пиво також має бути дуже холодним і відкривати його потрібно лише перед використанням.
-
Якнайшвидше потрібно замісити тісто в грудку. Якщо раптом так станеться, що тісто ну ніяк не збирається і здається, що не вистачає вологи, то додайте ще трохи пива. Не місіть довго тісто, повинні залишатись фрагменти вершкового масла. Якщо відчуваєте, що тісто нагрівається і масло тане, терміново приберіть його в морозильник на кілька хвилин.
-
Розкотіть тісто у ковбаску. Розділіть її на 12 частин.
-
Покладіть усі шматочки тіста на дошку або на тарілку, накрийте плівкою і заберіть у холодильник мінімум на годину. (За цей час можна приготувати крем)
-
Після закінчення часу, виймайте по 1 шматочку тіста з холодильника і розгортайте в пласт діаметром близько 24-26см. Так як торт буде діаметром 22 см, то коржі обрізатимемо і обрізки підуть у крихту.
-
Випікати коржі потрібно за нормальної температури 200-210 °З близько 10 хвилин. Я пекла на 2 деках. І поки пеклися коржі я розкотила решту шматочків, склала їх навпіл і ще раз навпіл і прибрала в холодильник.
(щоб не чекати і скоротити процес)
Якщо духовка пече нерівномірно, ( у мене ось до речі чомусь пече нерівномірно і ближче до стінки справа може навіть підсмажити конкретно) то лист доведеться перевертати. -
У наполеоні найкращий крем це – заварний звичайно ж. Але ще смачніше буде, якщо ви приготуєте крем “Дипломат” (Пломбір) на основі заварного крему із збитими вершками.
-
ЯК ПРИГОТУВАТИ КРЕМ ПЛОМБІР. ВІН ВИГЛЯДИТ ОТ ТАК
-
Яйце та жовтки помістити в миску. Додати до них трохи молока із загальної кількості.
(Жовтки дають додаткову стійкість і стабільність крему, тому краще використовувати жовтки, а не тільки одні яйця) -
Решту молока переливаємо в ковшок і ставимо на плиту доки не піде активна пара. Градусів до 80-90 доводимо.
-
У цукор додаємо кукурудзяний крохмаль та ванільний цукор. Цукор як абразив розіб’є грудочки крохмалю. Змішуємо все.
-
В яєчно-молочну суміш відправляємо суху. Перемішуємо.
-
Гаряче молоко вливаємо в цю яєчно-молочну суміш. Швидко заважаємо
-
Назад переливаємо все в ковшик.
-
На невеликому вогні уварюємо крем до загусання. На це знадобиться кілька хвилин. Найголовніше весь час треба заважати, крохмаль дуже швидко прилипає на дно і він почне пригоряти.
-
Ось до такого стану треба уварити. Крем не повинен стікати з лопатки (вінчика)
-
Перекладаємо крем в інший посуд.
-
Накриваємо плівкою у контакт. Потрібно саме покласти плівку на поверхню крему, щоб під плівкою на кремі не утворився конденсат. Зайва волога нам не потрібна. Прибираємо крем у холодильник (або можна на балкон, якщо за вікном зима) Крем повинен добре охолонути. Приблизно до кімнатної температури.
-
Заздалегідь вершкове масло виймаємо з холодильника, воно повинно бути м’яким, таким, що мажуть. Загалом температура олії та заварного крему мають бути приблизно однакові. Якщо температури різняться сильно – крем просто розшарується. Звичайно на смак це не вплине, але будьте впевнені, що такий крем піде тільки на обмазку торта. Він матиме зернистість і стане текти.
-
Тому рекомендую робити так: Заварний крем та олія однієї температури це раз. І вводимо масло трохи в крем і перемішуємо Лопаткою це два. Якщо збиватимете масло з заварним кремом, він просто розріджиться.
-
Тому те, як ввести олію в крем, залежить стабільність крему.
Або є ще варіант. Якщо готуєте в більших кількостях крем, то масло можна окремо збити в пишну масу збагатити киснем, і тоді заварний крем по 1 ст.л. вводити у збиту олію. Тоді буде менше ймовірності, що крем розшарується. -
Заварний крем з маслом змішали лопаткою до однорідного крему і тепер знову накриваємо плівкою в контакт і прибираємо в холод до ПОВНОГО охолодження.
-
Після того як крем охолоне повністю і стане холодним, починайте збивати жирні вершки разом цукровою пудрою. Цукрова пудра виступає не тільки підсолоджувачем, але і як загусник. Це також потрібно враховувати при приготуванні крему Дипломат. Збивайте вершки тільки від 33% жирності та вище. Збиті вершки повинні мати міцні піки і не стікати вниз, якщо перевернути посуд догори дном.
-
Вершки також вводите поступово в остиглий заварний крем.
-
Просто коли ви крем замішуєте руками віночком або лопаткою (а не міксером) ви відчуваєте його і краще зрозумієте, коли потрібно зупинитися.
-
Коли перемішаєте віночком крем – він вважатиметься готовим. Ідеальний крем з ніжним вершковим смаком та повітряною структурою. Я шалено його люблю.
-
Добре приготовлений крем підійде не тільки для прошаровування коржів, але і для прикрашання тортів.
Крем хороший для прошаровування наполеону, медовика, молочної дівчинки, еклерів та інших тортів та тістечок. -
На тарілку капніть чайну ложку крему і приклейте корж, то торт не “гулятиме” по тарілці.
На кожен корж я кладу по 2 столові ложки з гіркою крему. Розподіляйте крем рівномірно. Ви помічали коли-небудь, що у наполеона осідає серединка? Це означає, що в центрі крему було більше, ніж з краю. Решта крему, який залишиться піде на обмазку боків.
Залишилося розмолоти обрізки від коржів у крихту та обсипати ними торт. -
Торту дайте просочитися в холодильнику щонайменше 12 годин.
Примітка: Якщо ви любите наполеон прям мокрий, щоб коржі розчинялися в кремі (і це теж дуже смачно!), то збільшуйте кількість крему десь на третину від рецепту.