Різдвяний калач виходить повітряним, у міру солодким та приємним на смак. Рецепт різдвяного калача дуже простий, вистоювання тіста багато часу не займає, тісто не липне до рук, з ним приємно працювати.
Інгредієнти
Порції: –+
- Для тіста
- молоко 200 мл
- цукор 65 г
- дріжджі 7 г
- яйця 2 шт
- сіль 1 дрібка
- вершкове масло 40 г
- рослинна олія 20 г
- борошно 452 г
- родзинки 50 г
- Мак 1 ч.л.
Кроки
-
ОПАРА. З’єднати молоко (тепле), цукор (половину від загальної кількості), дріжджі та борошно (4 ст.л. від загальної кількості). Перемішати до однорідності, щоб не було грудочок. Накрити опару кришкою та залишити у теплому місці на 15 хвилин. До утворення пінистої шапки.
-
В опару додати сіль, цукор (залишився), топлене вершкове масло, олію та яйце. Перемішати до однорідності.
Додати все борошно (але зберегти 1 ст.л. для родзинок). Замісити тісто протягом 10 хвилин.
Тісто округлити і перекласти в миску змащену олією. Накрити плівкою і залишити на вистоювання в теплому місці, на 1-1,5 години. Тісто має збільшитися у 2,5-3 рази. -
Родзинки промити, залити окропом, залишити на 10-15 хвилин. Просушити ізюм і з’єднати з 1-ї столової ложкою борошна, перемішати.
-
Тісто витягти з миски, розпластати і з’єднати із родзинками. Замісити тісто 5 хвилин, щоб родзинки рівномірно розподілилися. Тісто округлити і залишити на 10 хвилин під плівкою.
Розділити тісто на дві рівні частини, з кожної розкотити “ковбаску” завдовжки 40-45 см. -
Згорнути “ковбаски” в кіску, викласти кружком, кінці кіски з’єднати і прищипнути. Перенести заготовку калача на лист, застелений пергаментом. Накрити плівкою та залишити на 20 хвилин.
-
Калач змастити яйцем, присипати маком та випікати у розігрітій духовці до 180 градусів 25-30 хвилин, до рум’яного кольору.