Смакота, яка тане в роті!
Рецептом поділилася турецька бабуся на ринку. У них такий хмиз називається – турецька пахлава. А хтось називає Чак-чак.
Хворост хрумкий, ніжна і дуже смачна – як у нашому дитинстві.
Друзі, якщо вам подобаються мої рецепти, напишіть будь ласка у коментарях: Хочу хмиз.
І обов’язково збережіть рецепт, щоб не втратити і поділіться з друзями та подружками у Соцмережах
Інгредієнти
- тісто:
- борошно 350 г
- вершкове масло 80 г
- ванільний цукор 1 ч.л.
- сіль дрібка
- розпушувач 1 ч.л.
- вода 150 мл
- крохмаль
- рослинна олія (для смаження)
- сироп:
- вода 250 мл
- цукор 250 г
- мед 2 ст.л.
- * замість сиропу: можна полити згущеним молоком або посипати цукровою пудрою
Кроки
-
Тісто відпочило. Посипаю стіл борошном.
Поділяю тісто на 2 частини і ще трохи пам'ятаю кожен шматочок – роблю 2 ось таких кульки.
Загортаю в пакет чи харчову плівку, т.к. якщо тісто довго лежить на відкритому повітрі – воно покривається скоринкою і завітрюється, а в пакеті тісто залишається гладким та ніжним. -
1 частину тесту прибираю в холодильник, а другу частину розкочую в тонкий пласт.
Чим тонше ви розкотите тісто, тим краще для нашого майбутнього хмизу або пахлави.
Ось так, подивіться який великий та тонкий пласт тіста у мене вийшов – таке довге полотно на півстола. -
Беру звичайний крохмаль. У мене кукурудзяний крохмаль, але можна будь-хто.
І добре посипаю тісто крохмалем. -
А тепер просто повертаю в рулетик.
-
Отакий рулетик у нас вийшов.
-
Нарізаю хмиз ножем, трохи навскіс, товщиною приблизно в палець.
-
Дивіться, ось так хмиз виглядає в розрізі – всі шари окремо і при цьому нічого не розпадається.
-
Тепер беру качалку і трохи прокочую кожну штучку з двох боків – ось так.
Все готово. -
Розігріваю рослинну олію для фритюру і обсмажую хмиз з усіх боків до золотистого кольору (дивіться відео – там все докладно показую та розповідаю).
-
Як тільки хмиз зарум'янився, дістаємо його з олії. Я дістаю ось такою ложкою з дірочками, щоб зайве масло скло.
Можна викладати на паперові рушники, знову ж таки щоб зайва олія вп'ялася в паперові рушники. -
Дивіться, у нас вийшла ціла гора смачного хмизу!
Можна посипати хмиз цукровою пудрою або згущеним молоком. А в Туреччині хмиз поливають медовим сиропом. -
Готовлю Медовий сироп для Хвороста.
У каструльку насипаю 250 г цукру. І сюди наливаю 250 мл води.
Ставлю каструльку на вогонь та доводжу сироп до кипіння.
Після того, як сироп закипів, даю йому покипіти, цукор повинен трохи уваритися. Хвилин 5 буде достатньо.
.
Наприкінці я додаю мед і перемішую.
Порада. Зазвичай мед додають на самому початку варіння сиропу, але ви мені пишіть у коментарях, що нагрівати мед шкідливо, тому ми додамо його в сироп в самому кінці – в цьому випадку мед не піддається нагріванню і збереже свої корисні властивості, смак і аромат. -
Подивіться який гарний медовий сироп вийшов.
І тепер у цьому ароматному медовому сиропі купатимемо нашу пахлаву чи хмиз.
Аромат стоїть просто божественний, як у турецькій кондитерській :)) -
З цієї кількості тесту у мене вийшло приблизно 30 штучок хмизу, так що вистачить на всю сім'ю!
-
Я готую багато всякої смачної випічки, але цей хмиз у нашій сім'ї побив усі рекорди, і чоловік і діти в повному захваті, швиденько розтягли його до чаю.
І я навіть не дивуюся, адже хмиз вийшов дуже ніжний, хрумкий, смачний, солодкий і ароматний. І ще великий плюс, що він залишається хрумким і наступного дня. -
Тісто для хмизу просте, але дуже вдале. Продукти для нього знайдуться у кожному будинку. Так що обов'язково приготуйте цей хмиз друзі, ви не пошкодуєте – гарантую! Це дуже-дуже смачно!
-
Смачного!