Рецепт знайшла на Рашн Фуд і не змогла пройти повз. Картопелька дійсно виходить дуже смачна, і, що для мене було дивно – зовсім не жирна. Слова автора – Yuliya-s , виконання моє! Знаменитий рецепт Української кухні, який прославив вінницьке село Уланів. Картопля смажиться у великій кількості розпеченої олії до золотистої скоринки, а потім поливається часниково-масляною заправкою. Картопля по-улановськи – м’яка всередині, з тонкою рум’яною скоринкою і пікантним ароматом часнику – страва проста, але дуже смачна і апетитна. Як народився цей рецепт?
Після приготування основної страви залишилися дрібні бульби картоплі, які кухар місцевого кафе Глафіра Дорош розрізала на кілька частин і кинула в казан із киплячою олією. Потім готову картоплю заправила часниковою підливою, з якої подавалися пиріжки з горохом. Так, у 1947 році в меню сільського кафе з’явилося нове блюдо. На початку 60-х років 20-го століття його спробував московський журналіст – про картоплю “улановськи” дізналася вся країна, а Глафіру Дорош нагородили орденом за кулінарний винахід.
Від себе додам, що ця страва чудово урізноманітнить пісне меню. Картопля рекомендую використовувати дрібну або середню, щоб можна було готувати цілком.
- Картопля 600-700 г
- олія рослинна рафінована 400 мл
- Для подачі
- олія соняшникова нерафінована 2-3 ст.л.
- часник 3-5 зубчиков
- сіль ⅓ ч.л.
- кріп (за бажанням)
-
Пропорції є досить умовними.
Картоплю очищаємо, вимиваємо та обсушуємо. Великі бульби потрібно розрізати на 4 частини.
У суху невелику товстостінну каструлю, чавунний казанок або сотейник з товстим дном вливаємо олію. Прогріваємо олію хвилин 5 на невеликому вогні, до побіління (масло має не кипіти, а прогріватися). З такої олії випаровується зайва волога. Опускаємо в гарячу олію картопля, бульби мають бути покриті олією повністю. (у мене масла не вистачило, і деякі картоплини на третину були вищими, тому я в процесі приготування акуратно перевертала картоплю). Смажимо на середньому вогні приблизно 15-20 хвилин до золотистості. Картопля має стати м’якою всередині.
Паралельно готуємо часникове заправлення. Очищаємо зубчики часнику. Часник пропускаємо через прес або розтираємо у ступці. Викладаємо часник у невелику ємність. Додаємо 2-3 ст. ложки рослинної олії та сіль, перемішуємо до однорідного стану.
Готову картоплю виймаємо шумівкою (зайва олія має стекти) і викладаємо в миску. Поливаємо картоплю часниковою заправкою. Перемішуємо картоплю із заправкою, накриваємо на кілька хвилин тарілкою або кришкою, щоб картопля пропарилася.
Картоплю перекладаємо в тарілку – ароматна картопля по-уланівськи готова. За бажання можна посипати картоплю подрібненим кропом.
Смачного!