Картопля по-уланівськи

Рецепт знайшла на Рашн Фуд і не змогла пройти повз. Картопелька дійсно виходить дуже смачна, і, що для мене було дивно – зовсім не жирна. Слова автора – Yuliya-s , виконання моє! Знаменитий рецепт Української кухні, який прославив вінницьке село Уланів. Картопля смажиться у великій кількості розпеченої олії до золотистої скоринки, а потім поливається часниково-масляною заправкою. Картопля по-улановськи – м’яка всередині, з тонкою рум’яною скоринкою і пікантним ароматом часнику – страва проста, але дуже смачна і апетитна. Як народився цей рецепт?
Після приготування основної страви залишилися дрібні бульби картоплі, які кухар місцевого кафе Глафіра Дорош розрізала на кілька частин і кинула в казан із киплячою олією. Потім готову картоплю заправила часниковою підливою, з якої подавалися пиріжки з горохом. Так, у 1947 році в меню сільського кафе з’явилося нове блюдо. На початку 60-х років 20-го століття його спробував московський журналіст – про картоплю “улановськи” дізналася вся країна, а Глафіру Дорош нагородили орденом за кулінарний винахід.
Від себе додам, що ця страва чудово урізноманітнить пісне меню. Картопля рекомендую використовувати дрібну або середню, щоб можна було готувати цілком.

Інгредієнти
Кроки
Друк
  • Пропорції є досить умовними.
    Картоплю очищаємо, вимиваємо та обсушуємо. Великі бульби потрібно розрізати на 4 частини.
    У суху невелику товстостінну каструлю, чавунний казанок або сотейник з товстим дном вливаємо олію. Прогріваємо олію хвилин 5 на невеликому вогні, до побіління (масло має не кипіти, а прогріватися). З такої олії випаровується зайва волога. Опускаємо в гарячу олію картопля, бульби мають бути покриті олією повністю. (у мене масла не вистачило, і деякі картоплини на третину були вищими, тому я в процесі приготування акуратно перевертала картоплю). Смажимо на середньому вогні приблизно 15-20 хвилин до золотистості. Картопля має стати м’якою всередині.
    Паралельно готуємо часникове заправлення. Очищаємо зубчики часнику. Часник пропускаємо через прес або розтираємо у ступці. Викладаємо часник у невелику ємність. Додаємо 2-3 ст. ложки рослинної олії та сіль, перемішуємо до однорідного стану.
    Готову картоплю виймаємо шумівкою (зайва олія має стекти) і викладаємо в миску. Поливаємо картоплю часниковою заправкою. Перемішуємо картоплю із заправкою, накриваємо на кілька хвилин тарілкою або кришкою, щоб картопля пропарилася.
    Картоплю перекладаємо в тарілку – ароматна картопля по-уланівськи готова. За бажання можна посипати картоплю подрібненим кропом.
    Смачного!
Поділитись з друзями
Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: